Ἐλέους τήν χάριν σου Παρθένε καί σκέπης ἰσχύν τήν κραταιάν, οὐ σιωπῶμεν πώποτε κηρύττομεν τοῖς πέρασιν, ὅτι κινδύνων ἔσωσας, πολλῶν ἡμᾶς Εἰκονίστρια’’
Η Παναγία Εικονίστρια ή Κουνίστρα είναι η πολιούχος της Σκιάθου και γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).
Κάθε χρόνο, στη γιορτή του μοναστηριού οι πιστοί συγκεντρώνονται από την προηγούμενη στο μοναστήρι και ξενυχτούν στο προαύλιο.
Είναι η πολιούχος του νησιού και τελεί πολλά θαύματα σε όσους την επικαλούνται με ευλάβεια και πίστη.
Οι Συγκοινωνίες Σκιάθου και φέτος θα μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς προς το Μοναστήρι.
Για την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα δρομολόγια μέχρι και τις 13.00 το μεσημέρι και μετά θα ισχύσουν τα παρακάτω για τις δωρεάν μετακινήσεις. Την Τρίτη θα εκτελεστούν δρομολόγια αργίας (Κυριακής) και δωρεάν το δρομολόγιο των 4.00-5.00 προς/από Εικονίστρια.
Η Παναγία Εικονίστρια να είναι σκέπη και βοήθεια για όλους…
Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Εισοδίων της Θεοτόκου – Ιεράς Μονής Παναγίας Εικονίστριας Σκιάθου:
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικονίστριας 8:00 – 9:30 π.μ.
Δευτέρα μεσημέρι 1:00 – 2:00 μ.μ. Θα τελεσθεί η Ιερά παράκληση Της Παναγίας Εικονίστριας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Σκιάθου όπου με λιτανευτική πομπή μέχρι και την πλατεία του κοιμητηρίου και αφού τελεσθεί δέηση ενώπιον του θαυματουργού εικονίσματος Της Παναγίας, θα αναχωρήσει η Ιερά Εικόνα για το μοναστήρι της, όπου θα την συνοδεύσει ο ευσεβής λαός του νησιού καθώς και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές που θα προσέλθουν στο νησί μας διά την Ιερά Πανήγυρη Της Παναγίας μας.
Άφιξη Της Ιεράς Εικόνας στο μοναστήρι Της Παναγίας Εικονίστριας 5:00 μ.μ.
Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Λιτή, Αρτοκλασία θα αρχίσει στις 6:30 – 8:00 μ.μ.
Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 2:30 π.μ. ξημέρωμα Τρίτης 21ης Νοεμβρίου και θα απολύσει στις 5:00 π.μ.
(Όσοι πιστοί προετοιμαστούν να προσέλθουν στη θεία κοινωνία παρακαλούμε να είναι στο μοναστήρι το αργότερο μέχρι τις 4:30 π.μ.)
Αναχώρηση Ιεράς Εικόνας Παναγίας Εικονίστριας από το μοναστήρι στις 5:30 π.μ.
Άφιξη Ιεράς Εικόνας Παναγίας Εικονίστριας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στις 8:00 π.μ. όπου θα τεθεί σε προσκύνηση μέχρι το τέλος της θείας Λειτουργίας.
10:30 – Λιτάνευση Της Παναγίας Εικονίστριας στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και επιστροφή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.
Η Παναγία να σκεπάζει και να μας χαρίζει πλούσια την χάρη της.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Εκ της Ιεράς Μονής
Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας βρέθηκε περί το 1650 με θαυμαστό τρόπο στα κλαδιά ενός πεύκου, στη Σκιάθο.
Στον τόπο της ευρέσεως ζούσε κάποιος ασκητής, ο γέροντας ιερομόναχος Συμεών, ο οποίος είδε ένα μυστηριώδες φως να φωτίζει το ασκητήριό του μέσα από το δάσος. Έκθαμβος και γεμάτος απορία για την προέλευση του εκτυφλωτικού φωτός, μάταια προσπαθούσε να πλησιάσει καθώς αυτό χανόταν. Ύστερα από πολλές απόπειρες, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο περί θαύματος.
Μετά από προσευχή και νηστεία, κατόρθωσε να πλησιάσει το μέρος όπου κρεμόταν η εικόνα στα κλαδιά ενός πεύκου. Τότε αντίκρισε τη γλυκιά μορφή της Παναγίας της Εικονίστριας. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να κατεβάσει την Εικόνα. Ίσως ήταν και θέλημα της Παναγίας να συμβεί αυτό, για να γίνουν και άλλοι μάρτυρες του θαύματος. Έμεινε εκεί όλη τη νύχτα προσευχόμενος και το επόμενο πρωί αναχώρησε για την μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου, το Κάστρο, όπου ανήγγειλε στους κατοίκους του το θαύμα. Οι προεστοί τον ακολούθησαν μαζί με τους ιερείς και τον κόσμο. Δάκρυα χαράς ξεχύθηκαν από τα μάτια όλων, αντικρίζοντας την εικόνα επάνω στο δένδρο.
Ένας νέος ιερέας που ονομαζόταν Ιωάννης ανέβηκε και κατέβασε την Εικόνα, που τοποθετήθηκε στο ασκητήριο του Γέροντα. Εκεί λίγο αργότερα χτίστηκε και το μοναστήρι της που σώζεται ως σήμερα και τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου. Αυτή την εορτή αφιέρωσαν τότε στο πάνσεπτο εικόνισμά της οι Σκιαθίτες, καθώς η Παναγία εικονίζεται χωρίς το Χριστό και η μορφή της ομοιάζει με μικρό παιδί, όπως όταν αφιερώθηκε από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό.
Λόγω του θείου φωτός που εξέπεμπε η εικόνα ονομάστηκε «Εικών Αστρία» δηλαδή εικόνα που λάμπει ως άστρο και κατόπιν «Εικονίστρια». Φέρει όμως και την παραπλήσια ονομασία «Κουνίστρα» ή «Κουνίστρια», είτε από αλλοίωση του τοπικού ιδιώματος, είτε από τα κωνοφόρα δένδρα της περιοχής ή επειδή αιωρούνταν (κουνιόταν στο δέντρο). Η εικόνα παρέμεινε στο μοναστήρι της μέχρι το 1846.
Τότε με σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από αίτημα όλων των κατοίκων της νέας πόλης μεταφέρθηκε η εικόνα και εγκαταστάθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ώστε να την έχουν κοντά τους βοηθό και προστασία, και να καταφεύγουν σε αυτή.Είναι η πολιούχος του νησιού και τελεί πολλά θαύματα σε όσους την επικαλούνται με ευλάβεια και πίστη.
Εορτάζει δυο φορές το χρόνο. Στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου, που είναι και η μεγαλύτερη πανήγυρις. Τότε μεταφέρεται με πομπή από την πόλη στον τόπο της Ευρέσεως, στο αγαπημένο της Μοναστήρι. Μεταφέρεται από χέρι σε χέρι καθώς πλήθος κόσμου συνοδεύει την εικόνα με τα πόδια, ακολουθώντας τη γραφική διαδρομή που διαρκεί 3 περίπου ώρες. Εκεί τελείται Αγρυπνία και τις πρώτες πρωινές ώρες η Ιερά Εικόνα επιστρέφει με τα πόδια ξανά στην πόλη, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στους δύο ενοριακούς Ναούς, τελείται Λιτανεία στην πόλη της Σκιάθου.
Την μνήμη της Ευρέσεως πανηγυρίζει η Σκιάθος το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την 1η Ιουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στην προστάτιδα, βοηθό και πολιούχο της. Την γιορτή αυτή καθιέρωσαν ο παπα-Γιώργης Ρήγας, τελευταίος μύστης του κολλυβαδικού πνεύματος, λαογράφος και δάσκαλος, μαζί με τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ο οποίος συνέγραψε και την Ακολουθία της.
Comment (0)