Μοιραστείτε με άλλους

Για το σχεδιασμό των διαδρομών χρησιμοποιήθηκαν προδιαγραφές (όπου κατέστη εφικτό) που αντιστοιχούν σε αυτές που θέτουν η European Ramblers Association και το πρότυπο Green Flag Trails, η διεθνής πρακτική που προκύπτει από τις παρουσιάσεις στα Διεθνή Συνέδρια του World Trails Network καθώς και προδιαγραφές που ορίζονται από Υπουργική Απόφαση. Οι διαδρομές του προτεινόμενου
δικτύου διασκορπίζονται σε όλη την έκταση του νησιού, καλύπτοντας τα κύρια σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Θεματική Επιλογή

Η Σκιάθος παρουσιάζει αρκετές γεωμορφολογικές εναλλαγές, διαφορετικά μεταξύ τους φυσικά τοπία, σημεία καταπληκτικής θέας και μεγάλο πολιτισμικό πλούτο. Ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών οφείλει να λάβει υπόψη του την ποικιλία αυτή και να προσπαθήσει να την παρουσιάσει στους πεζοπόρους μέσω θεματικών διαδρομών. Προφανώς, η κάθε διαδρομή μπορεί να περιέχει περισσότερες θεματικές, αλλά έγινε προσπάθεια είναι μία συγκεκριμένη θεματική κάθε φορά πιο έντονη από τις άλλες (πχ. “Το Μονοπάτι της Ελιάς”, “Περπατώντας στις Κορυφές” κτλ.). Στην περίπτωση της Σκιάθου η ποικιλομορφία του πεδίου είναι μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να προβληθούν διαδρομές πεζοπορίας με εικόνες από δάση σε ορεινούς όγκους με θέα στη θάλασσα, εντυπωσιακές παραλίες, σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς και βυζαντινούς θησαυρούς, ρεματιές, πηγές και τρεχούμενα νερά, και φυσικά τοποθεσίες που αναφέρονται από τον Παπαδιαμάντη, τα οποία αλληλοσυμπληρώνουν μια πολύ πλούσια εικόνα στα μάτια του επισκέπτη – πεζοπόρου.

Μορφή διαδρομών

Για τη διευκόλυνση των πεζοπόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των διαδρομών του δικτύου είναι κυκλικές. Ο πεζοπόρος θα επιστρέψει δηλαδή στο σημείο εκκίνησης περπατώντας μονίμως σε “καινούργιο” μονοπάτι. Η κύρια διαδρομή, καθώς και το σύνολο των διαδρομών που σχετίζονται με αυτήν αποτελούν μια “οικογένεια” διαδρομών. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί “κλάδοι” που περνούν/οδηγούν από πρόσθετα σημεία ενδιαφέροντος.

Το μήκος των διαδρομών κυμαίνεται μεταξύ 700 μέτρων και 13 χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πεζοπόρους να διαλέξουν τη διαδρομή που θέλουν ή μπορούν να ακολουθήσουν με βάση την απόσταση. Όλες οι διαδρομές, από την μικρότερη στη μεγαλύτερη μπορούν να περπατηθούν ως ημερήσιες πεζοπορίες. Η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή (Οι δρόμοι του Κάστρου) όμως απαιτεί οι πεζοπόροι να έχουν εμπειρία και ικανότητες, γιατί παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, κυρίως λόγω του μήκους της και των υψομετρικών διαφορών.

Αρίθμηση διαδρομών – Ονοματοδοσία

Η αρίθμηση έγινε με βάση τη γεωγραφική συνέχεια από τη μία διαδρομή στην άλλη, ξεκινώντας από την Χώρα και τελειώνοντας στις Κουκουναριές.

Διαδρομή 1, Η Χώρα

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της διαδρομής
Γύρος Χώρας Σκιάθου

Σημεία Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος
Οικιστικό σύνολο Χώρας Σκιάθου, σπίτι Παπαδιαμάντη, Λιμάνι, Μπούρτζι

Περιγραφή
Η διαδρομή αποτελεί το γύρο της πόλης του νησιού και βοηθάει τον πεζοπόρο να ανακαλύψει τα κρυμμένα της μυστικά. Καλντερίμια, παλιοί εμπορικοί δρόμοι, βιοτεχνίες, εκκλησίες, διάσημα κτίρια και σημεία θέας. Αποτελεί επίσης εξαιρετικό τρόποςεξοικείωσης με την αρχιτεκτονική του νησιού αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Τα σπίτια είναι μικρά και απλά, ένας συνδυασμός διαφορετικών στυλ που έχουν επιρροές τόσο από την τυπική αρχιτεκτονική του νησιού όσο και από την περιοχή του Πηλίου.
Η διαδρομή κινείται κυρίως στον ιστορικό ιστό της πόλης, σε ήπιας κυκλοφορίας δρόμους και αστικά μονοπάτια.

Διαδρομή 2, Πλοία και Αεροπλάνα

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της διαδρομής
Χώρα – Παραλία – Ξάνεμος

Σημεία Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος
Άγιος Ιωάννης ο Πύργος, Βρύση Πύργου, Αρχαιολογικός χώρος Ξάνεμου,
Αεροδρόμιο Σκιάθου, Καρνάγιο

Περιγραφή και Περιβαλλοντικές Πληροφορίες
Η διαδρομή αυτή σχεδιάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα στους πεζοπόρους, με εύκολη πεζοπορία, να διασχίσουν τα παλιά καρνάγια, αλλά και να μπορέσουν να παρατηρήσουν το διάσημο αεροδρόμιο της Σκιάθου από διάφορα σημεία θέας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει ιστορικά σημεία, όπως βρύσες, ξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους. Η κάλυψη γης αποτελείται κυρίως από ελαιώνες.

Διαδρομή 3, Λίμνη και Θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΔΩ