Μοιραστείτε με άλλους

Η Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη, εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», και λένε ότι μια καθαρή μέρα μπορείς να διακρίνεις το Άγιο Όρος να αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα

Ένα πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο, σε απόσταση αναπνοής από τον Βόλο, προσφέρει ατέλειωτες εμπειρίες είτε την επιλέξει κάποιος για χαλάρωση ή για διασκέδαση.

Αν οι διακοπές σας θέλετε να περιλαμβάνουν βουτιές σε υπέροχες παραλίες, δραστηριότητες, πεζοπορία, βόλτες σε γραφικά σοκάκια αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή συνδυάζοντας έτσι ηρεμία, γαλήνη και διασκέδαση, τότε η Σκιάθος είναι ο προορισμός που ψάχνατε!

Το νησί στολίζουν πάνω από 60 εξαίσιες καταγάλανες παραλίες.

Ένα από τα highlights που θα σημαδέψει τις διακοπές σας στη Σκιάθο είναι το να δείτε τον ήλιο να δύει από τα sunset spots του νησιού.

Το Μπούρτζι είναι μια μικρή χερσόνησος, η οποία χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου και κατά το παρελθόν ήταν φρούριο. Το φρούριο ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκίαθο το 1207. Ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες και δεξιά και αριστερά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους. Το ύψος του τείχους όμως, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί από τα σημερινά απομεινάρια του.

Ακόμα, στο φρούριο υπήρχε δεξαμενή και ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Ενετών, το οποίο πιθανότατα έχτισαν οι αδελφοί Γκίζι. Λόγω της εκκλησίας αυτής, το Μπούρτζι ονομαζόταν και “Καστέλλι του Αγίου Γεωργίου”. Το φρούριο καταστράφηκε το 1660 όταν κατάλαβε το νησί ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι.Το 1823 μέσα από τις ερειπωμένες πολεμίστρες του οι κάτοικοι του νησιού, Σκιαθίτες και πρόσφυγες, κατάφεραν να απωθήσουν τον Τοπάλ-πασά. Μετά την απελευθέρωση, στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Στην είσοδό του βρίσκεται από το 1925 η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σήμερα, το Μπούρτζι είναι πραγματικά ένας σπάνιος τόπος αναψυχής, κατάφυτο από πεύκα, πάντα δροσερό, με μαγευτική θέα. Από το παλιό φρούριο σώζονται λίγα υπολείμματα από τα τείχη, καθώς επίσης διακρίνονται αριστερά και δεξιά του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του παλιού σχολείου, οι θέσεις που βρίσκονταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του φρουρίου.Το παλιό δημοτικό σχολείο έχει μεταμορφωθεί με πρωτοβουλία της σημερινής δημοτικής αρχής, σε πολιτιστικό κέντρο, με καλαίσθητες και λειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων και ένα ονειρικό πραγματικά θερινό θέατρο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι δίνονται επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις.

Ακόμα, μέσα στο Μπούρτζι λειτουργεί δημοτικό καφενείο, στο οποίο οργανώνονται ξεχωριστές βραδιές, που ταιριάζουν με το ύφος και την ατμόσφαιρα της μικρής καταπράσινης χερσονήσου.